Serbisk ultranationalist överlämnar sig

En av Serbiens ledande politiker, ultranationalisten Vojislav Seselj, reste på måndagsmorgonen till Haag och internationella domstolen för krigsförbrytelser. Den populäre och kontroversielle politikern sade i intervjuer före avfärden från Belgrad att han i Haag ska avslöja den ”anti-serbiska intrig” som pågår där.
”Min uppmaning till Karadzic och Mladic är att de inte ska ge sig frivlligt, de är legender och ska så förbli”, sade ultranationalisten Vojislav Seselj i en intervju i helgen. Den 48-årige Seselj tog frivilligt morgonplanet från Belgrad för att infinna sig i Haag. Brott mot mänskligheten Han står åtalad för att under inbördeskriget och som kommendant för en halvmilitär styrka ha gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar och krigshets. En av hans ökända uttalanden under kriget var: ”Vi ska peta ut ögonen på kroaterna med en rostig gaffel”. Den onekligen begåvade demagogen Seselj som är utbildad jurist, kommer precis som Milosevic att försvara sig själv med ambitionen att avslöja hela den komiska tribunalen. Seselj är ledare för Serbiens radikala parti och fick i det senaste presidentvalet en miljon röster vilket renderade honom andraplatsen. Diplomater från Kina och Ryssland tog farväl I helgen i Belgrad tog några hundra serbiska entusiaster farväl av den populäre politikern. Men där fanns också diplomater från Iraks, Rysslands, Vitrysslands, Kinas och Libyens ambassader. Inför de församlade skämtade Seselj om att han återvänder till sitt älskade Serbien sedan han avtjänat 14 livstidsstraff. Krigsförbrytartribunalen i Haag kritiserades i helgen också av den avgående presidenten Kostunica som pekade på att straffen i Haag är tre-fyra gånger längre än de som utmättes i Nürnberg efter andra världskriget.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".