Rattfulla erbjuds missbrukarvård

För att förhindra återfall bland drogpåverkade förare kommer ett försök att inledas i Stockholm, där ertappade personer erbjuds en snabb kontakt med missbruksvård.
Försöket i Västerort är ett samarbete mellan flera myndigheter där Vägverket har huvudansvar. – Vi vet idag att många av de som kör påverkade på våra gator och ägar kommer tillbaka i polisens statistik. Syftet med projektet är att förhindra eller minska återfallen, säger projektledaren Annica Slätis. Varför är en tidig insats så viktig vid rattfylleri eller påverkade förare? – Vi vet att det är då man är motiverad att ta emot ett erbjudande om vård. Av de knappt 350 förare som under persioden 1998–2002 var inblandade i dödsolyckor i länet var 20 procent drogpåverkade. Tas även cyklister, mopedister och fotgängare med stiger siffran till 32 procent. Vård inom ett dygn Projketets mål är att personer som ertappas drogpåverkade ska få vård inom 24 timmar efter att de avslöjats. Kontakterna mellan inblandade myndigheterna finns redan idag, men det gäller att öka tempot. För polisens gäller det att övertyga den drogpåverkade om att delta i behndlingen, för idag finns inget tvång. – Vi som poliser ska göra lite mer och försöka locka individen att få kontakten och helst inom 24 timmar. Hur många tror du kan tänkas delta i den här typen av behandling. – Erfarenheter från andra ställen i landet visar att man nått en målsättning på en tredjedel, säger Tord Ahlborg, chef för trafikpolisen i länet.
Erik Andersson, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".