Få söker skatteavdrag för bredband

Få ansöker om skattereduktion för att de skaffat bredband. Trots en annonskampanj om möjligheten att minska skatten om man har installerat bredband är det bara omkring 900 ansökningar som kommit in till skattemyndigheten, det säger Bengt Hansson som är ansvarig för den enhet på skattemyndigheten i Vimmerby som granskar ansökningarna.
Få söker skattereduktion för att de installerat bredband hemma i villan. Likadant var det förra året då omkring ett tusen ansökningar kom in till skattemyndigheten och det innebar skattereduktioner på drygt 10 miljoner kronor. Skälet till att det är få ansökningarna är att man först efter att ha betalt över 8 000 kronor, för att få bredband installerat, kan få skattereduktion. Många anser att det är alldeles för dyrt, tror Bengt Hansson på skattekontoret i Vimmerby. Men det behöver inte vara enda skälet. Många som skulle ha rätt till skattereduktion om de installerade bredband i huset har idag inget bredbandsnät att ansluta sig till. Just där det blir som dyrast att bygga ut bredband och där en skattereduktion därför skulle kunna sänka kostnaden väsentligt har kommunerna inte börjat bygga några bredbandsnät ännu, berättar berättar Björn Björk IT-ansvarig på Kommunförbundet och som följer bredbandsutbyggnaden i landets kommuner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".