Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisarbete på nätet kan underlättas

Justitiedepartementet utreder möjligheter för polisen att lättare utreda brott som sker på nätet. Dagens lagstiftning tillåter bara poliser att kartlägga datatrafik på nätet om brottet kan ge två års fängelse - något som länge kritiserats av polisen.
Det lagförslag justitiedepartementet nu arbetar med går ut på att ge polisen större möjligheter att få tag i datatrafik, alltså få reda på mellan vilka teleabonnemang som e-postmeddelanden har sänts när man misstänker brott. Flytta bestämmelser Det justitiedepartementet undersöker är om det går att flytta bestämmelserna i telelagen till rättegångsbalen. I rättegångsbalken gäller ett krav på sex månaders ministraff istället för två år för att få ut uppgifter om telemeddelanden och uppgifter om vem som ringt till vem. Idag måste det misstänkta brottet ha ett minimistraff på två års fängelse för att polisen ska ha rätt att få ut information om vilka personer som deltagit i samtalen och till exempel deras e-postabonnemang. Det är polisens kritik som lett fram till att departementet nu arbetar med förslaget, enligt justitieminister Thomas Bodström. Otillfredsställande idag Dagens lagstiftning innebär stora begränsningar för polisen, enligt Kent Darrell chef för it-brottsenheten i Västra Götaland. Han säger att det är många brott som polisen överhuvudtaget inte får ut uppgifter om idag. – Det gäller till exempel barnpornografi där det ingår två år i straffskalan. Men om det är ett mindre brott är det ända ner till böter och hela vägen upp och då blir det diskutabelt om vi ska få ut de här uppgifterna, om vi ska få tag på den här pedofilen eller inte, säger Kent Darell. Kent Darell tycker att det är otillfredsställande och att justitiedepartemenet därför borde göra ett klargörande att det ska tolkas på ett annat sätt. Ändring på väg Klargörandet är på väg men det är ännu inte klart när förslaget från justitiedepartementet kommer att presenteras i sin helhet, men Thomas Bodström säger att det är viktigt att polisen ges större möjlighet att utreda brott på som begås på nätet. – Det är en av de saker som vi tittar på för att ge polis och åklagare bättre metoder, men också för att öka rättssäkerheten i de här svåra avvägningsfrågorna. Justitieminister Thomas Bodström säger att lagstiftningen kommer att ändras men han inte kan svara på exakt hur det kommer att bli.
Sanna Klinghoffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".