Chefsbrist orsakar misstag i hemtjänsten

Färre chefer inom kommunernas äldre- och handikappomsorg ökar risken för att personalen inom till exempel hemtjänsten ska missköta sitt arbete. Det menar Gert Alaby på Socialstyrelsen.
– I många kommuner och företag har ledarna allt för många medarbetare. Så många att man rimligen inte kan klara av att sköta de arbetsuppgifter man är satt att sköta. Då får personalen inte det stöd de behöver. De senaste åren har antalet personer inom kommunernas äldre- och handikappomsorgverksamheter ökat med cirka 30 000. Samtidigt har antalet chefer minskat med drygt 1 000 och det här påverkar de anställda inom hemtjänsten. Brister i utbildningen Situationen blir inte bättre av en allt större andel, ungefär hälften av vårdbiträden och undersköterskor som rekryterats de senaste åren, saknar formell vårdutbildning. Det menar Gert Alaby som på regeringens uppdrag utrett hur bland annat hemtjänsten ska få bra personal: – En personal som har hög belastning och därtill kanske inte har det stöd den behöver i form av en närvarande ledare så ökar risken att pensionären får uppleva brister i vården och omsorgen. Berusade vårdare Av de totalt nästan 200 varningar som kommunerna delade ut förra året gällde en del personer som varit berusade på sina hembesök. Andra varningar gällde hemvårdare som agerat kränkande hemma hos pensionären eller den handikappade. Alla fall kan naturligtvis inte förklaras av dåligt stöd från cheferna, men Gert Alaby tror chanserna ökar att man ska slippa såna här händelser om cheferna ger sina anställda bärre vägledning. – Därför tror jag man behöver öka antalet ledare i de här verksamheterna. Det har en hel del kommuner börjat göra, men det finns många fler som behöver gå den vägen.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".