Svenskmord i Tallinn ouppklarat

Polisen i Estlands huvudstad Tallinn har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på den 34-årige svensk som knivskars till döds natten mot lördagen. I Estland ser man mordet som ett allvarligt bakslag i kampen mot kriminaliteten, enligt polisen i Tallinn.
– Vi ser mycket allvarligt på det här, mordet är en chock här i Estland också, säger Indrek Raudjalg, polisens presstalesman i Tallinn. Det var natten mot lördagen som en 34-årig svensk kom ifrån sitt sällskap på väg hem till hotellet från ett restaurangbesök mitt inne i Gamla Stan i Tallinn. Eftersom det här är en medeltida stadsplan där man har försökt bevara så mycket som möjligt av både utseende och stämning från förr är stora delar av stan både mörkare och trängre än normala citykärnor och där finns fullt av skrymslen och prång. 34-åringens kamrater hittade honom inte på natten utan först på lördagsmorgonen upptäcktes han liggande knivskuren och död på gatan. – Han hittades i en avlägsen del av Gamla Stan i Tallinn där det vanligen inte rör sej så mycket folk, säjer Indrek Raudjalg. Mycket tyder på att det handlar om ett rånmord. Men det finns inga vittnen så man vet ännu inte hundraprocentigt säkert vad som ligger bakom mordet. Det är under alla förhållanden ett bakslag för Tallinn vars rykte som en farlig stad har förbättrats de senaste åren. Men det finns fortfarande risker i Tallinn. I synnerhet när man på kvällar och nätter lämnar barer och restauranger ska man vara försiktig för då kan man råka ut för rånare, enligt polistalesmannen Indre Raudjalg.
Christer Fridén, SR:s korrespondent i Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".