ICA:s storägare i redovisningsskandal

Ett av världens största mat och detaljhandelsföretag - holländska Ahold som bland annat är storägare i svenska ICA, har drabbats av en redovisningsskandal. Ungefär 500 miljoner dollar i redovisade vinster för år 2001 och 2002 har visat sig vara felaktiga och både företagets VD och finansdirektör får nu gå.
Det är i USA, där Ahold har huvudparten av sin verksamhet, som vinsterna för livsmedelsverksamheten har visat sig vara mer än 4 miljarder kronor lägre än vad Ahold tidigare har angivit. Bolagets styrelse meddelade på måndagen att både Aholds VD, Cees van der Hoeven, och finansdirektören, Mickel Meurs, avgår. Några närmare detaljer om hur resultaten har varit så missvisande har ännu inte presenterats, men Ahold meddelar att bolaget beviljats bankkrediter på sammanlagt över 3 miljarder euro för att säkra verksamheten. Ahold som är världens tredje största detaljhandelskoncern med verksamhet över hela världen sjönk som en sten på börsen efter beskedet, och börsvärdet har i stort sätt halverats. I Sverige är Ahold den största ägaren i ICA-koncernen med 50 procent av ägandet. Men ICA:s VD Kenneth Bengtsson tror inte att ICA kommer påverkas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".