Fler sjuka nyfödda ska vårdas med mamma

En ny vårdform för sjuka nyfödda eller för tidigt födda barn är på väg att slå igenom. Det handlar om att barnen direkt efter förlossningen vårdas tillsammans med sina mammor. Föräldrarna får ta ett större ansvar, och bland barnläkare talas om ett trendbrott.
Det byggs nytt på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. I april ska en ny avdelning stå klar, där sjuka nyfödda barn, eller för tidigt födda ska vårdas i samma rum som sina mammor och inte som idag, på skilda avdelningar. Rummen kommer att vara utrustade med extrasäng för pappa och apparater som hela tiden mäter barnets blodvärden, hjärtslag och andning. Mår bättre med föräldrar Grundtanken bygger på rön som visar att även för tidigt födda barn mår bättre om de redan från början får känna föräldrarnas närhet. Enligt Eva Berggren, överläkare på Danderyds sjukhus är det också något som allt fler föräldrar kräver. – Det är ett krav från allt fler föräldrar. Allt fler ifrågasätter också att de ska behöva lämna barnet. Det finns mamor och pappor som sitter i en stol vid barnets kuvös i stort sett dygnet runt och avlöser varandra och tycker det är väldigt konstigt att behöva överge barnet och vårdas själva, säger Eva Berggren. Finns på mindre sjukhus Samvårdnad av sjuka eller för tidigt födda barn och deras mammor finns redan i liten skala på några läns- och regionssjukhus i landet , bland annat i Västerås, Sundsvall och Kalmar. Men att även de större sjukhusen i storstadsregionerna inför det visar på ett trendbrott, enligt Ove Ewald, professor på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. – Jag är positivt överraskad. Kanske är det ett trendbrott som kan smitta av sig över hela landet. Jag tror att vi i framtiden kommer titta tillbaka på den här perioden som vi i dag ör med de skämtbilder där föräldrar knackar på en fönsterruta för att få kontakt med sitt barn som finns där bakom. Fler platser snart Innan årets slut ska det finnas 22 sådana här samvårdnadplatser på Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus i Solna och Danbderyd. Och de lär behövas. Omkring tio procent av alla nyfödda behöver den extra vården och de 18 platser Danderyd kan erbjuda är i dessa babyboomens dagar i princip alltid fullbelagda. Att som förälder själv ta hand om sitt sjuka eller förtidigt födda barn i större utsträckning kan låta som ett tungt ansvar, och Eva Berggren menar att man här måste prova sig fram.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".