Elitsoldater ska frita kidnappade amerikaner

I Colombia växer kritiken mot att USA har beslutat att skicka 150 elitsoldater för att delta i letandet efter tre amerikaner som tillfångatagits av landets största gerillagrupp Farc. Det kan vara det första steget mot en mer aktiv och omfattande inblandning från USA:s sida i konflikten, varnar många.
Gränsen för USA:s militära närvaro i Colombia är, enligt de avtal som finns, satt vid 400 soldater som enbart ska fungera som rådgivare och lärare. De får inte delta i strid. Däremot har de rätt att försvara sig, men med de 150 soldater som nu skickas kommer det att finnas mer än 400 amerikanska soldater i Colombia. Oundvikligt med stridssituationer Eftersom en fritagning kan definieras som självförsvar är det nästan oundvikligt att de amerikanska soldaterna snart kommer att hamna i direkta stridssituationer. Det pågår redan hårda strider mellan regeringstrupper och gerilla i det område i södra Colombia där man tror att de tre amerikanerna hålls fångna. Det är ett område som länge stått under gerillans kontroll och där Farc-gerillans ledning förmodligen har sitt högkvarter. Anklagas för att vara CIA-agenter Farc anklagar de tre amerikanerna för att vara CIA-agenter och har sagt att deras liv enbart kan garanteras om regeringstrupperna dras tillbaka. Det var när amerikanernas enmotoriga Cessna-plan, på väg till den jättelika militärbasen Tres Esquinas, tvingades nödlanda som de hamnade i Farc:s händer. En fjärde amerikan och en colombiansk pilot skjöts ihjäl efter landningen. Första fritagningsförsöket Washington hävdar att de tillfångatagna inte är CIA-agenter, utan civila som är anställda av försvarsdepartementet. Tidigare har flera amerikanare kidnappats och dödats av gerillan, men det har rört sig om missionärer, antropologer och affärsmän. Det här är första gången som anställda av USA:s regering tillfångatas av gerillan. Det är också därför USA beslutat att skicka de 150 elitsoldaterna med uppgift att fritaga dem. Men i Colombia varnar nu många för att det kan vara början till en mer aktiv och omfattande amerikansk inblandning. Och om gerillan skulle döda de tre amerikanerna ökar den risken ännu mer.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".