Brottsliga poliser avskedade

Fyra anställda inom polisen avskedades förra året efter att de begått brott. Det visar en ny rapport från Rikspolisstyrelsen. Dessutom valde tre polisanställda att själva säga upp sig eftersom de riskerade avsked.
– Det är trist naturligtvis. Man ställer ju kravet på anställda inom rättsväsendet att de ska vara laglydiga medborgare. Det krävs ju för att de ska kunna åtnjuta allmänhetens förtroende och det är trist att sådant här inträffar. Samtidigt ska man ha i åtanke att det finns närmare 23 000 anställda inom hela polisorganisationen. Ställt i relation till det är väl antalet inte alarmerande högt, säger Ulf Berg, chefsjurist vid Rikspolisstyrelsen. Det handlar om både poliser och civilanställda som slutat eller fått sluta efter att de blivit dömda för brott, som begåtts antingen i tjänsten eller på fritiden. Bland brotten finns ett grovt rån, ett bedrägeri och två misshandelsfall. Antalet avskedade inom polisen har legat relativt konstant de senaste åren. Och för vissa kan det kanske verka som om ribban för vad som krävs för att bli av med jobbet som polisanställd ligger högt. Till exempel fick en polis dömd för olaga frihetsberövande och osant intygande behålla jobbet. Men Ulf Berg håller inte med om det: – Jag har suttit med ganska länge i ansvarsnämnden och jag tycker att den håller en konsekvent och rak linje i sina avgöranden. Förutom de avskedade fick 25 polisanställda, varav 22 var poliser, under förra året en varning eller löneavdrag. De hade till exempel uppträtt kränkande, skjutit vådaskott eller gjort något fel vid ett förhör.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".