Äldre kan få vänta på bostadstillägg

Nya regler för bostadstillägg för pensionärer har ökat belastningen på landets försäkringskassor. Före den första juli måste de nya ansökningarna enligt lag vara godkända för att stöd ska betalas ut, men problem med datorer har enligt Riksförsäkringsverket, RFV, gjort det svårt att hinna med.
Ett nytt system för bostadstillägg för pensionärer håller på att införas. Därför har de närmare en halv miljon pensionärer som idag har bostadstillägg fått skicka in nya uppgifter till försäkringskassorna, men datorproblem har lett till kraftiga förseningar i handläggningsarbetet, enligt RFV som fått 90 miljoner kronor i extra anslag av regeringen för att klara uppgiften. Brev som uttrycker oro Försäkringskassan i Västra Götaland har nu skrivit ett brev till RFV där de uttrycker oro för att pensionärer kan bli stående utan bidrag den 1 juli när det nya bostadstillägget införs, men Adriana Lender, överdirektör på RFV, säger att det inte kommer att hända: – Det är ju inte så att människor riskerar att bli utan sitt bostadsbidrag, utan här kommer vi under de närmaste veckorna behöva ta ställning till om vi behöver mer resurser till kassorna och hur vi i så fall ska förse dem med det eller om vi måste begära en förlängning av den här övergångstiden efter den 1 juli, säger hon. Problem även på andra områden Försäkringskassorna har sedan tidigare problem på flera områden med långa handläggningstider, bland annat vad gäller sjukskrivningar, utbetalning av sjukpeng och rehabiliteringsinsatser. Barn- och familjeminister Berit Andnor, den minister som är ansvarig för pensionsfrågorna, säger att hon inte tidigare känt till problemet med bostadstilläggen, men vid behov kommer regeringen att ändra i lagen och därmed ge försäkringskassorna ytterligare tid.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".