Särskilt statsbidrag gav mer skolpersonal

Det särskilda statsbidraget till kommunerna för att öka antalet anställda inom skolan tycks ha haft avsedd effekt. Nästan alla de 287 av landets 290 kommuner som fått bidraget har anställt mer personal i grund- och gymnasieskolan. Tio, kanske elva kommuner har däremot inte gjort det, och för dem väntar minskat eller inget extra statsbidrag alls 2002/2003.
Landets skolor har anställt nära 3 000 personer på heltid sedan det särskilda statsbidraget betalades ut för läsåret 2001-2002. Majoriteten av de nyanställda är lärare, men det finns även nya skolsköterskor, elevassistenter och vaktmästare. Till exempel har Haninge kommun för sina extrapengar anställt 18 nya personer, där Söderbymalmsskolan bland annat anställt en skolbibliotekarie och en studie- och yrkesvägledare, men eleverna Marijana Dujakvic och Sona Dibbasey har inte märkt av att det blivit mer skolpersonal och tycker att mer personal skulle behövas. ”Vi behöver mer utbildad personal” – Det brukar vara bråk här och det finns ingen lärare som ser det, säger de. – Vi har ju fått många vikarier och sådant, men ingen av dem är utbildade, man lär sig ingenting på deras lektioner och så. Det behövs inte bara mer personal vi behöver personal med erfarenhet också, som vet vad de gör. Också Skolverket problemet ... Just bristen på utbildad personal tillsammans med respektive kommuns ekonomi är problem som även Andreas Hermansson på Skolverket ser: – Det här beror ju till syvende och sist på hur kommunens ekonomi utvecklas, deras möjlighet att ta del av det här statsbidraget, men också huruvida de får tag på de personer som de anser kompetenta i första läget, säger han. ... men vet inte om lärarna är behöriga” – Vi ser ju redan en situation där det finns lärarbrist, och vi vet inte riktigt i vilken grad de personer som kommit in faktiskt är behöriga lärare eller om det är andra obehöriga grupper som kommer in, så även lärarnas behörighet visar sig ha väldigt stor betydelse för kvaliteten i skolan. Skolverkets uppföljning visar att nästan alla de 287 kommuner som fått bidraget skaffat mer personal till grundskolan, fritids, gymnasiet och särskolan, men tio, kanske elva, kommuner har inte gjort det. Därför kommer Skolverket inte betala ut några nya extrapengar till en kommun medan de andra kommer att få minskat statsbidrag för läsåret 2002-2003.
Helena Jansson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".