Norska bondeprotester mot sänkt tullskydd

I Norge tände bönderna över 2 000 eldar över hela landet under måndagskvällen. Det var en protest mot världshandelsorganisationen WTO:s förslag att medlemsländerna ska sänka tullavgifterna på utländska jordbruksprodukter.
De norska lantbruken skyddas av höga tullar och bönderna är rädda för att konkurreras ut. Kvällsmörkret faller över Oslo och huttrande bönder med facklor tänder en eld utanför Stortinget. Gnistorna som dansar upp får nyfikna norrmän på gatan Karl Johan att stanna upp och titta. De tusentals bönderna som bränner bål över hela landet kommer med budskapet att norska bygder inte kan importeras. Får omfattande stöd De norska bondgårdarna får idag ett omfattande statligt stöd och produktionen skyddas också genom höga tullavgifter på importerade varor. På så sätt har Norge lyckats hålla de små gårdarna och glesbygden levande i den brokiga naturen. Bonden Sverre Bogstad kurar ihop sig i sin norska Vegard Ulvang-mössa. Han är rädd för att utländska produkter från Sverige och Polen, till exempel, ska komma in på marknaden om tullsatserna på utländska varor sänks. Det går inte att konkurrera för oss i Högkostnadsnorge, säger han. Förslag slår mot stöd Medlemsländerna i WTO, däribland Norge, sitter i förhandlingar nu om framtida tullavgifter. Förslaget från organisationen som nyligen las fram, som ett underlag, innebär krav om att länderna halverar tullavgifterna på jordbruksprodukter och minskar det statliga stödet till bondgårdarna med ungefär lika mycket. Varken Norge eller EU-länderna vill gå så långt. De norska böndernas intresseorganisation har kommit med uträkningar som visar att lantbrukarna här skulle få betala tiotusentals kronor om året för att driva sina gårdar om förslaget går igenom. Lantbruk hotas Lantbruken skulle försvinna helt. Uppmaningen till norska regereingen nu är att slåss för norrmænnens rätt att producera egen mat. Och den norske jordbruksministern i den borgerliga regeringen är också starkt kritisk till WTO-förslaget. Det ägnar sig bäst åt att slängas på bålet, tycker ministern, som också är med och tänder eldar.
Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".