Ny president i Sydkorea

I dag installerades Sydkoreas nye president. Roh Moo-hyun är en utrikespolitisk novis och tillträder när krisen mellan grannen Nordkorea och USA är mera allvarlig än på flera år.
Soldater i färgglada traditionella kostymeringar, operaarior och kanonsalut hörde till rekvisitan när Sydkoreas nionde president installerades. Den liberalt orienterade 56-årige Roh Moo-hyun besegrade med knapp mariginal sin konservative medtävlare vid presidentvalet i december. Han har gjort sig känd som en medborgarrättsadvokat utan särskild erfarenhet av utrikespolitik. Vid installationen under tisdagen deltog USA:s utrikesminister Colin Powell och den japanske premiärministern Junichiro Koizumi. Ny politisk kultur Under valkampanjen i december frågade jag Roh vad som kommer att bli de mest betydande förändringarna om han blir vald till president: – Det kommer att bli en skillnad i politisk kultur, sa Roh. Grannen i norr, Nordkorea, störde installationen genom att timmarna före högtiden i Soeul skicka upp en robot som slog ned i Japanska sjön. För Roh kommer den pågående krisen mellan Nordkorea och USA att bli en politisk huvudfråga. Mot militär uppgörelse Han har inför sitt tillträde gjort klart att han är defintiv motståndare till en militär uppgörelse som USA hotat med. Han vill försöka tala Nordkorea till rätta genom en dialog. Han är redo att fortsätta den så kallade solskenspolitik som hans företrädare Kim Dae-jung introducerade när han reste till Nordkorea och mötte diktatorn Kim Jong-il för snart tre år sedan. Sydkoreanska presidenter brukar inte få särskilt goda eftermälen. Kim Dae-jung framstod länge som en med sydkoreanska mått ovanligt ärlig, hederlig och respektingivande gestalt. Under lång tid var han symbolen för kamp mot den långvariga diktaturen i landet. Fick Nobels fredpris För sin försoningspolitik gentemot Nordkorea belönades han med Nobels fredspris år 2000. Länge hade han nittio procent av sydkoreanernas stöd. Nu avgår han med många skamfläckar på sitt banér, två söner står under åtal för korruption. Andra korruptionshärvor har skakat hans regering under det senaste året. I sitt installationstal i dag sa den nye presidenten Roh Moo-hyun att Nordkorea står inför ett val, att antingen tillverka kärnvapen eller att få stöd från omvärlden för att få ekonomin på fötter.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".