Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad bevakning av sexhandel och smuggling

Polisen i Norrbotten har beslutat att minska resurserna till bevakning av gränsöverskridande brottslighet som smuggling, narkotikahandel och kvinnohandel. Det bekymrar Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, som konstaterar att mer resurser borde satsas på att till exempel hindra sexhandeln.
– Rent underrättelsemässigt har man kartlagt problematiken väldigt bra och man vet vilka personer man kan misstänka för den här typen av brottslighet. menman har inte kunnat använda den här informationen för att kunna väcka åtal. Inga fällande domar. Är du besviken? – Det är klart, när vi ser att den här problematiken finns i Norrbotten. Inga åtal, inga fällande domar, inte ens några tillslag från Norrbottenspolisen sida när det gäller misstänkt prostitution och kvinnohandel. Ändå är Norrbotten det län i landet som lämnat den mest värdefulla och detaljerade informationen om just gränsöverskridande prostitutionshandel och kringbrottsligheten till den, säger regeringens särskilt utsedda nationella rapportör på Rikspolisstyrelsen, Kajsa Wahlberg. Misstänkta finns men resurser saknas Polisen vet vilka misstänka som finns, men har ändå inte satsat på att gå vidare med ärendena. Det här är inget unikt problem för Norrbotten. Åklagare i Östergötland och även till del i Stockholm har varit tvungna att lägga ner inledda förundersökningar, när de inte fått några spaningsresurser. Detta trots att det sedan 1 juli förra året finns en ny starkare lagstiftning att luta sig emot efter att människohandelsbrottet för sexuella ändamål införts i svensk lagstiftning. Dyra utredningar Problemet är att det här är enormt kostsamma utredningar för de regionala polismyndigheterna. Fallen kan betyda spaning i veckor mot en ensam stuga ute i skogen med poliser i skiftgång dygnet runt, rädda kvinnor som måste förhöras om och om igen, kostsamma resor till kvinnornas hemländer, tolkning och översättning. Om politikernas tal om att bekämpa kvinnohandeln ska blir verklighet så måste polisresurserna i framtiden fördelas på ett annat sätt, konstateras i Rikspolisstyrelsens rapport till regeringen.
Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".