Färre regionala nyheter i SVT:s nya kanal

Sveriges televisions digitala kanal, 24, som startade under måndagen, kan inte visa regionala nyhetssändningar på samma sätt som SVT gjort hittills.
Via det digitala marknätet kommer SVT:s nya digitala kanal, 24, sända tre minuter långa regionala nyhetssändingar. Men nyhetsprogrammen sänds bara över fem olika sändningsområden. Sändningar buntas ihop Det gör till exempel att hela Norrland, från Sundsvall och uppåt får en gemensam nyhetssändning. Mellansverige, med Värmlandsnytt, Gävledala, Tvärsnytt och Östnytt, får samsas i en nyhetssändning. Bara Västnytt och ABC sänds över sina vanliga områden. Det här beror på att det digitala marknätet ännu inte kan brytas ner geografiskt på samma sätt som det gamla, analoga SVT 2-nätet. Regionala textnyheter För de som tittar på 24 via kabel eller satellit blir det inga regionala nyhetssändingar alls. För där kan näten inte brytas ner i mindre delar överhuvudtaget. De tittarna får nöja sig med en slags regionala text-tv -nyheter. – Det har inte prioriterats. men nu när vi gör en nysatsning på 245 och satsar mer på innehållet vill vi också att det regionala materialet finns med från början, säger Kent Wännström, projektledare för 24.
Maria Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".