Ryssland bekämpar piratkopior

I Ryssland försöker myndigheterna nu få bukt med den utbreda piratkopieringen som omsätter miljarder kronor varje år. Tills nyligen såldes filmer, musik och datorprogram öppet, bland annat på en jättelik inomhusmarknad i Moskva. Men nu har flera av stånden tvingats bort, ett första steg mot att rensa ut piratförsäljarna helt och hållet.
-Jag tycker ingenting om det, säger Tanja en av försäljerskorna på Gorboshka, den enorma inomhusmarknaden i Moskva som säljer elektronik, video, cd musik, dvdfilmer och framförallt en stor mängd av piratkopierade filmer, musik, dataspel och datorprogram. Förut var hela andra våningen var fylld av piratförsäljare, nu har de billiga cd skivorna ersatts av hemelektronik och datorer. Men piratförsäljarna tror att det bara är tillfälligt. Tanja har arbetat länge och tror inte piratkopiorna försvinner helt. En ny rysk regeringskommission bildades i höstas för att tvinga bort piraterna och efterleva upphovsrätten. I veckan träffades kommissionen för första gången. Det har visat sig att en stor del av piratvideos och cd tillverkas i rysk fd militärindustri. Hälften av alla videofilmer och hela 90 procent av dvd filmerna som säljs i Ryssland är piratkopior. - Windows XP är det piratprogram som säljs mest här, säger Tanja. XP kostar 300 rubel, vilket motsvarar ungefär 100 kr. Den senaste insatsen mot piratmarknaden kom sedan amerikanska ambassadören tryckte på Moskva stad. Hyresvärden, en tvtillverkare, har nu lovat att rensa ut de små inomhusstånden på marknaden. 37 försäljare har redan fått sina tillstånd indragna de senaste fyra månaderna. De kommer bara flytta ut på gatan säger Tanja. Men nu har Moskva lovat jaga bort piratförsäljarna från gatan också. Problemet är att de är så populära. Ryssar har vant sig vid att köpa piratprogram till sina datorer, de har inte råd med de lagliga programvarorna. De har vant sig vid att se de senaste biofilmerna på pirat dvd eller vhs. Eller ibland långt före filmerna släppts på bio internationellt. Det är inget det tänker ge upp i första taget. Maria Persson Löfgren, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".