Ingen förändrig väntas med ny japansk bankchef

I Japan som länge har haft problem med sin ekonomi har regeringen utsett en ny centralbankschef. Valet av en äldre bankveteran mottas inte med några större förväntningar. Tokyobörsen reagerade kallsinnigt i dag.
Den japanske premiäministern Koizumi tog inte vara på möjligheten att åstadkomma en verklig förändring. Allt talar för att japans ekonomi kommer att rulla på i samma hjulspår med den nye chefen Toshihiko Fukui som chef. Japan har länge brottats med deflation, sjunkande priser och med en nästan nollprocentig räntenivå. Genom valet av den 67-årige Fukui kommer ingen märkbar kursomläggning att ske, det spår Asia Wall Street Journal i en kommenterande artikel i dag. Investerare föreföll inte heller att välkomna valet av Fukui som tar över chefsskapet om tre veckor. Börsen i Tokyo visade en nedåtgående tendens och stängde på tisdagen på minus 2,4 %. Fukui tjänstgjorde i olika befattningar på den japanska centralbanken under fytio år fram till 1998. När han avgick var han biträdande chef. Lars Gunnar Erlandsson, Bankok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".