Stort stöd för Argentinas förre president

Den förre presidenten Carlos Menem är en av Argentinas mest avskydda män. Ändå ligger han i topp i opinionsmätningarna inför presidentvalet om nio veckor, rapporterar SR:s korrespondent.
De senaste veckorna i Argentina har handlat om Carlos Menem, eller rättare sagt; de har handlat om hans unga hustru - chilenskan och den tidigare skönhetsmissen, Cecilia Bolocco. Är hon med barn? är det tvillingar? och är det verkligen den 70-årige Carlos Menems verk? eller är det artificiell befruktning? Placerade Menem på löpsedlarna Frågorna har fyllt massmedia, och ingen tvekar ett ögonblick om att det rör sig om valkampanjstaktik på högsta - eller, om man så vill, lägsta - nivå, för vad skulle bättre kunna illustrera Carlos Menems vitalitet än en liten Carlitos - eller kanske två - lagom till inledningen av vad som skulle kunna bli hans tredje presidentperiod. Den här gången visade sig dock ryktena om fru Menems havandeskap vara falska, men de placerade ändå Menem på alla förstasidor under en bra tid, och det är ju om det vakampanjen fram för allt handlar. En underlig valkampanj för övrigt. Argentinarna spottade på det gamla För bara drygt ett år sedan, när Fernando de la Rua tvingades fly i en helikopter från presidentpalatset Casa Rosada, spottade argentinarna på sina gamla politiker och mest av allt på Carlos Menem. Bort med varenda en var den samlande parollen, men idag, när det bara återstår nio veckor till presidentvalet, är alla kandidaterna politiker av den gamla stammen. Tre av dem är peronister. Två är dissidenter från radikalpartiet, det andra stora partiet. Alla fem är formade i den politiska kultur som argentinarna vände ryggen för ett år sedan. Ingen av de fem står för något nytt. Ingen representerar den breda proteströrelse som ockuperat gator och torg nästan dagligen under det senaste året. En nästan tragi-komisk paradox, för samtidigt som de flesta argentinare är snara till att uttrycka sin avsky för alla gamla politiker vill de ändå rösta - till och med när alternativen, i de flestas ögon, som nu står mellan pest och kolera. Menem symboliserar det gamla mest Av de fem de har att välja på är Carlos Menem den mest lysande symbolen för den gamla korrupta politiska kulturen, en av dem som har störst stöd i opinionsmätningarna, men även om han skulle få flest röster i den första valomgången säger opinionsmätningarna att han skulle förlora i den andra - oavsett vem han då skulle tävla med. Men att bli vald på röster som riktas mot en annan kandidatur och inte för den egna ger en bräcklig grund att regera från, och istället för att vara början till en lösning på Argentinas problem tycks presidentvalet i april snarare lägga nya problem till de som redan finns.
Lars Palmgren, Buenos Aires

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".