Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt svårt med jämställda löner

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män består. Det bland annat framkommer av det staliga Medlingsinstitutets årsrapport för 2002. Och institutet drar slutsatsen att den nya jämställdhetslagen inte kan användas för att rätta till löneskillnaderna, säger generaldirektör Anders Lindström.
– Vi har väl mer och mer kommit till slutsatsen att jämställdhetslagen inte kan användas för att göra någonting åt de två huvudsakliga orsakerna till att kvinnor tjänar mindre än män på svensk arbetsmarknad, säger Anders Lindström, och han fortsätter. – Jämställdhetslagens räckvidd är nämligen begränsad till den enskilda arbetsplatsen, den enskilda arbetsgivaren. Osakerna till att kvinnornas löner 2002 liksom 2001 motsvarade 82 procent av männens är, enligt Medlingsinstitutet, huvudsakligen två: att kvinnodominerade yrkesgrupper i offentlig sektor har väsentligt lägre löner än mansdominerade yrkesgrupper i privat sektor och i att män även fortsättningsvis i större utsträckning än kvinnor blir chefer och får de bäst betalda specialistjobben. Mot de förhållandena har inte jämställdhetslagen någon verkan eftersom den alltså begränsar sig till förhållandena på den enskilda arbetsplatsen. För att förändra löneskillnaderna mellan större grupper krävs ett långsiktigt perspektiv på 5-10 år och säger Anders Lindström - en politisk vilja. Frågan är högaktuell just nu eftersom Kommunalarbetareförbundet just nu förhandlar om ett nytt avtal för 420 000 offentliganställda medlemmar - huvudsakligen kvinnor. – Jag skulle säga att det behövs en sysselsättningsökning, att vi får ner sjuktal och arbetslöshet och på det sättet skapar ett ekonomiskt utrymme i skattebaserna, att stärka finanserna för kommuner och landsting så att de kan betala bättre, säger Anders Lindström.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".