Amerikanska myndigheter granskar Ahold

I Nederländerna är uppmärksamheten fortsatt stor kring livsmedelsjätten Ahold, sedan det igår blev känt att företaget blåst upp sina vinster i redovisningen. Och det är givetvis ett stort samtalsämne runt om i världen.
Ahold är bland annat ett stort samtalsämne på andra sidan Atlanten. För de amerikanska myndigheterna, brända som de är av boföringsskandaler, är nu snabba på att reagera. De kommer därför att göra inspektioner vid Aholds amerikanska bolag. För enligt uppgifter från Ahold, så kan dess företag i USA ha blåst upp sin vinst med en halv miljard dollar, alltså motsvarande 4,5 miljarder kronor. Men också i Nederländerna är Ahold självklart det stora samtalsämnet. Aktien i bolaget är en av de mer spridda i landet, många har resonerat som så att delägande i ett livsmedelsbolag aldrig kan vara fel. För mat efterfrågas ju också i dåliga tider. Men det resonemanget gäller inte om de ansvariga fuskat, och redovisat vinster felaktigt för att ge intryck av overkligt stor lönsamhet. När larmet om misstankarna kom igår rasade aktien med mer än 60 procent. Idag har kursen återhämtat sig något, på förmiddagen hade den stigit med mellan tre och fyra procent. Men osäkerheten är fortfarande stor. Den firma som sköter revideringen av Ahold har mycket jobb kvar, har det låtit förstå. Och oron är givetvis stor att det ska komma ytterligare skandaler när nya stenar vänds. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".