Nioåring offer i thailändsk knarkuppgörelse

I Thailand fortsätter den våldsamma uppgörelsen med den utbredda knarkhandeln. Omkring 500 narkotikalangare har dödats sedan regeringen inledde en kampanj mot den olagliga hanteringen i början av februari. Nu möter den vilda jakten på kriminella ny kritik sedan en nioårig pojke dödats när polisen jagade hans misstänkta föräldrar.
Nioårige Chakkapan befann sig i söndags i en bil i Bangkok tillsammans med sina föräldrar. Nioåringens pappa hade 6 000 piller med metamfetamin med sig då han hamnade i en fälla och greps av polis. Mamman försökte fly med bilen, men besköts och övergav bilen. Kvar fanns pojken. En kula hade genomborrat hans ena lunga, en annan kula hade gått rakt genom hjärtat. Minst femhundra döda Den dödade pojkens tragiska öde är i dag en huvudnyhet i thailändska medier. Fler och fler ifrågasätter metoderna i den poliskampanj som pågått i drygt tre veckor mot den omfattande handeln med narkotika i landet. Undan för undan har antalet dödsoffer stigit. Ingen tycks ha klart för sig hur många knarklangare som dödats under dessa veckor men det rör sig om minst 500, kanske 800 enligt vissa källor. 22 dödsskjutningar medges Polisen medger att tjugotvå misstänkta har dödats. Dessa dödsskjutningar uppges ha skett i självförsvar. Huvuddelen av de dödade skulle alltså enligt polisen ha fallit offer för uppgörelser gängmedlemmar emellan. Polisen krävs på förklaring Polisen har tagit beväpnade medborgargarden och tjallare till hjälp för att spåra misstänkta langare. Amnesty International och lokala människorättsgrupper har reagerat på det stora antalet dödsskjutningar och krävt att polisen redovisar hur dödskjutningarna har gått till. I många fall misstänks poliser stoppa knark i fickorna på dem som dödats. Många langare ger upp Flera tusen knarkhandlare har gripits och stora antal har själva gett upp. Men antalet misstänkta är stort: omkring 40 000 thailändare beräknas syssla med den illegala hanteringen av metamfetamin. Närmare en fjärdedel av de som finns i branschen beräknas ha åkt fast. Tillgången har minskat och priserna ökat på den illegala marknaden som ett resultat av den våldsamma kampanjen. Tillverkningen av pillren som i Thailand kallas ya ba sker företrädesvis i kemiska laboratorier Burma. Därifrån smugglas drogerna över gränsen till Thailand och säljs vidare här och förs i många fall också vidare av nya smugglare.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".