Svensk fick in irakisk propagandaradio

En av metoderna för att få ut sitt budskap inför och under ett krig är att göra det via propagandasändningar över radio. Björn Fransson utanför Visby upptäckte för några veckor sen en ny radiostation som kan höras i Irak och som är fientlig mot Saddam Hussein. Än så länge är det okänt vem som ligger bakom stationen.
Ljudet från Radio Tikrit nådde Björn Fransson en kväll i början av februari när han som han brukar om kvällarna satt hemma i sin skrubb på Gotland som han utrustat så att han kan lyssna på mellan- och kortvågsradio. Testsändning på arabiska – Jag har några frekvenser som jag brukar kolla extra noga, säger Björn Fransson. En av de där frekvenserna innehöll en radiostation som jag inte hört förut. Det tydde på att det var en testsändning. Jag förstod inte vad som sades eftersom sändningen var på arabiska, men jag hörde att anropet var från en ny station. Björn Fransson tog hjälp av sina arabisktalande komvux-elever som översatte en del av det som sägs på stationen. Därefter har också den brittiska tv-kanalen BBC översatt en del av innehållet i sändningarna, som hörs två timmar varje kväll. Kritik mot Irakregimen – Det jag har fått uppgift om är att innehållet är ren propaganda. Nu är det inte testsändningar längre utan man pratar direkt till en publik som lyssnar. Det framgår att stationen är mot Saddam Hussein och Iraks nuvarande regering. Och det visade sig sen att Björn var den första som hade hört just den här stationen. Anders Johansson som är doktorand och lärare i krigsjournalistisk propaganda vid Försvarshögskolan säger att det är ganska vanligt med radiopropaganda i krigszoner, oftast görs dom för att befolkningen i landet ska få en bild av hur omvärlden ser på det som händer.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".