Isproblem för flera tankfartyg i Finska viken

Läget för tankfartygen som försöker ta sig fram i den isbelagda Finska viken blir alltmer kaotiskt. En tanker har kolliderat, en annan har råkat ut för roderhaveri och en tredje har åter fastnat i isen.
Det var redan på måndagen som en Maltaregistrerad oljetanker och ett fraktfartyg med Gibraltarflagg kolliderade i isen på internationellt vatten utanför Tallinn, men olyckan rapporterades inte förrän på tisdagen. Tankern är lastad med omkring 27 000 ton olja men de estniska myndigheterna säjer att de inte har upptäckt något oljeutsläpp i samband med olyckan. Den här kollisionen kan vara orsaken till att den grekiska tankern Minerva Nou-Nou, som sedan i fredags har försökt forcera isen i Finska viken för att ta sig till den ryska oljehamnen Primorsk, åter har fastnat. Hon ligger nu sedan måndagskvällen söder om Helsingfors efter att isbrytarna lämnade henne, sannolikt för att istället hjälpa till efter kollisionen mellan den maltesiska tankern och fraktfartyget från Gibraltar. Utanför Sankt Petersburg har en tanker lastad med 33 000 ton olja skadats av isen och är manöverodugligt, men inga oljeskador har rapporterats från det här fartyget som är registrerat i Luxemburg. De finländska myndigheterna har hela vintern klagat över att ryssarna tillåter trafik till sina oljehamnar med dåligt isförstärkta fartyg. En brittisk sjöfartstidning som granskat trafiken till och från de ryska hamnarna i Finska viken uppger att av 30 tankfartyg över 100 000 ton hade under förra året bara tre stycken internationellt godkänd isförstärkning.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".