EU väntas tillåta giftigt ogräsmedel

Imorgon, onsdag, väntas EU-kommissionen tillåta ogräsmedlet paraquat, som har varit förbjudet i Sverige i 20 år på grund av sin giftighet. Sverige motsätter sig ett godkännande, men riskerar att bli nedröstat.
– Det är mycket olyckligt eftersom vi vet att det är ett mycket giftigt ämne, som kan orsaka dödsfall vid inandning, säger Mikael Karlsson, som är ordförande i Naturskyddsföreningen. Paraquat är mycket giftigt vid inandning och hudkontakt. Framför allt i tredje världen har paraquat vid yrkesmässig exponering orsakat åtskilliga dödsfall. Det ger sår i huden och om man andas in spraydimma kan lungcellerna förstöras. Motmedel saknas Det finns idag heller inget motmedel eller medicin, som kan häva förgiftningen. Företaget Syngenta, som tillverkar beklämpningsmedel med paraquat, hävdar att om medlet brukas på rätt sätt och man använder skyddsutrustning så finns det inga hälsorisker för människor. – Det är möjligt att skydda sig, men vi vet att skyddsutrustning aldrig fungerar helt och hållet, och kanske speciellt i tredje världen, säger Mikael Karlsson. Då är tillverkaren ytterst ansvarig. Idag används paraquat både i odling av majs, stråsäd, oljeväxter och fruktodlingar. Kemikalieinspektionen varnar Kemikalieinspektionen har varnat för paraquat och slagits för att medlet inte ska godkännas. Myndigheten anser att man inte kan ha ett medel på marknaden, där en olycka eller slarvig hantering kan leda till dödsfall, men EU:s bestämmelser vad gäller bekämpningsmedel ställer inga krav på att farliga medel måste bytas ut mot mindre farliga. För företaget Syngenta är det en lönsam produkt, som används i 120 länder. EU är en stor marknad och förutom Sverige är det bara Finland, Danmark och Österrike, som sedan länge har förbjudit paraquat.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".