Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kundstorm orsakade kris i elbolag

Spekulationer på elbörsen Nordpool blir en dyr affär för kommuninvånarna i Eslöv och Hörby. Ringsjö Energi, som ägs av de båda kommunerna, är i kris och kommunerna har tvingats gå i borgen för ett lån på 80 miljoner kronor för att elbolaget ska kunna betala sina elleveranser.
– Ska man sälja till väldigt lågt pris måste man ha en strålande affärsidé och det hade man tyvärr inte så marginalerna blev alldeles för små, säger Cecilia Lind är socialdemokratiskt kommunalråd i Eslöv. Lågpris lockade kunder Ringsjö Energi har tillsammans med några andra kommunägda elbolag fått ekonomiska problem då man lockat till sig många nya kunder genom att erbjuda väldigt låga elpriser utan att prissäkra sina egna inköp. När elpriserna steg kraftigt började pengarna rinna ur företagen. Ringsjö Energi fördubblade antalet kunder på kort tid och företagets problem innebär nu att Eslövs och Hörbys kommunala budgetar blir utan den utdelning som man varje år fått från energibolaget. I praktiken innebär det att eslövbor och hörbybor nu är med och betalar andra svenskars billiga elräkningar. – Ja man kan uttrycka det på det viset, säger Cecilia Lind. Vädret syndabock På elbolagens branschorganisation, Svensk Energi, säger man att Ringsjö Energis problem är ett exempel på hur svårt det är att handla el när man hamnar i ett extremt väderläge med brist på vattenkraft och kyla – vinstmarginalerna blir väldigt små. På Svensk Energi tror man att ägarna till de flesta av landets 125 elleverantörer under våren kommer ställa sig frågan om det värt risken att handla med el då vinsten är så liten. Kommunalrådet i Eslöv menar att Ringsjö Energis agerande på elmarknaden varit amatörmässig, men hon tror på en framtid för företaget. – Det ska väl på sikt räta upp sig om vädrets makter är nådiga och de åtgärder vi vidtagit nu ger de effekter vi har tänkt oss.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".