”Oljan viktig ifråga om Irak”

Oljan spelar en viktig roll för hur USA och de övriga länderna i FN:s säkerhetsråd ställer sig till Irak, hävdar Kjell Aleklett, professor vid Uppsala Universitet som forskar i tillgången på energi. Han är övertygad om att världen inom en snar framtid kommer att stå inför en brist på olja och att detta spär på en kapplöpning om att ta kontrollen i Mellanöstern.
– Vi måste veta om att 60-65 procent av alla oljereserver i världen, och den olja man kommer att hitta i framtiden också, finns nere i Mellanöstern. De som har kontroll över produktionen i Mellanöstern har kontroll över världsekonomin. Det handlar om att få en stabilitet i Mellanöstern för att världsekonomin kräver ett stabilt Mellanöstern för att kunna återhämta sig, för att kunna utvecklas, säger Kjell Aleklett. Visar diagram på diagram Kjell Aleklett analyserar krisen utifrån utbud och efterfrågan på olja och visar diagram efter diagram. Många oljefält har nått sin produktionstopp, säger han och jämför med jordgubbsfält: skörden minskar efter högsäsong. Detta spelar in i Irak-konflikten, för stämmer prognoserna att världen hela tiden ökar sina köp av olja med två procent per år, så uppstår snart problem, säger han: – För framtida generationer är det viktigt att vi mycket snart blir medvetna om att vi har en respit på 10-15 år innan allvarligare problem kommer att sätta in. Ser en huvudnyckel till världsekonomin där Utrikesminister Anna Lindh sade i en TT-intervju den gångna helgen att hon inte tror att USA vill anfalla Irak för att komma åt landets olja, men en av huvudnycklarna till världsekonomin ligger i Mellanöstern, enligt denne debattör: – Hade USA verkligen varit intresserat av att göra någonting i Mellanöstern om det inte hade funnits olja? Den frågan kan ju var och en ställa sig. Det är ju bara att jämföra med agerandet runt Nordkorea just nu så har ni svaret ganska så exakt, säger Kjell Aleklett. Ligger bakom nuvarande positioner Jakten på olja har också hittills lett till de olika positionerna för de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, säger Aleklett. USA och Storbritannien står utanför Irak medan Kina, Ryssland och Frankrike är inne: – Där finns det ju då ett avtal mellan kinesiska oljebolaget och Irak att man ska då renovera det fältet som ligger närmast Kuwait till exempel, och även ryska oljebolag har i alla fall haft kontrakt med Irak att man ska se till att förbättra och modernisera en del av produktionen. Frankrike håller på att förhandla om att starta produktion i ett av de nya fälten, så att det är intressant att notera att tre av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet har stora oljeintressen i Irak, säger Kjell Aleklett.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".