Krigsdyster ekonomi i USA

Det har varit en dyster börsdag idag. Förutom en allmän krigsoro så späddes dysterheten på under eftermiddagen när det kom nya negativa siffror från USA, som fick börserna att falla ytterligare.
Mot bakgrund av att den amerikanska ekonomin till två tredjedelar bärs upp av privatkonsumerandet är beskedet idag om ett drastiskt fallande förtroende hos landets hushåll naturligtvis oroväckande. Det index, Consumer Confidence, som används som måttstock på konsumenternas förtroende för ekonomin sjönk med nästan 15 procentenheter i februari jämfört med januari, - till 64 procent, vilket är den lägsta månadssiffran sedan slutet av 1993, och ett betydligt större fall än analytikerna hade räknat med. Huvudorsaken är den växande oron för ett krig mot Irak, som förstärks av att osäkerheten lett till höjda bensin- och oljepriser och fallande aktiekurser. Även den försämrade arbetsmarknaden, med minskad sysselsättning, bedöms spela en stor roll för hushållens kraftigt ökande pessimism. Och ingen vändning väntas på kort sikt i världens största och för omvärlden viktigaste ekonomi - flera ledande politiker, företagsledare och ekonomer försöker peka på att den egentligen i grunden är stark, men att det finns osäkehertsmoment och hinder, framför allt krigshotet, som just nu förhindrar att ekonomin tar fart igen - och inte minst blir det en ond cirkel när de negativa beskeden uppenbarligen tycks påverka de amerikanska hushållens konsumerande, vilket ytterligare fördröjer och försämrar möjligheten till en snabb återhämtning. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".