Fräschare tåg ger färre lågprisbiljetter

När SJ rustar upp sina X2000-tåg innebär det inte bara färre avgångar, kortare tåg och förseningar på vissa sträckor, bland annat mellan Stockholm och Göteborg. Resenärerna drabbas också på andra sätt, som att antalet lågprisbiljetter blir färre, men det tycker inte SJ:s presschef Pernilla Melander är något konstigt.
– Därför att när vi har ont om platser måste vi prioritera de normalprisbiljetter vi har framför lågprisbiljetter, tyvärr, vilket är jättetråkigt, men i det läge vi befinner oss nu måste vi göra så, säger Pernilla Melander. Varför? – Därför att SJ är en affärsdrivande verksamhet och i en sådan verksamhet är det utbud och efterfrågan som styr. Det kostar för mycket att ha kvar lågprisbiljetterna? – Ja, vi har ju ett affärsmässigt ansvar, och verksamheten måste ju bedrivas ur ett kommersiellt perspektiv, och i det här läget, när vi har ont om platser, då är det normalprisbiljetterna som vi måste prioritera, tyvärr. Det är under perioden 19 februari till början av juni som SJ rustar upp sina X2000-tåg. Det innebär alltså att resenärerna drabbas, bland annat genom att det blir färre antal platser när tågen kortas och då minskar också antalet lågprisbiljetter. Det handlar om förköpsbiljetter och sista-minutenbiljetter, men Pernilla Melander kan inte säga hur stor minskningen blir: – Vi har ingen siffra på precis hur många det blir utan vi kommer att gå in och reglera där från dag till dag, beroende på hur efterfrågan och utbudet ser ut, beroende på bokningsläget helt enkelt, säger hon.
Annika H Eriksson, SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".