Öppet brev om flyktingbarns allt sämre situation

Barn i asylsökande familjer i Sverige blir allt sämre och en allt större del av barn- och ungdomspsykiatrins resurser går åt till att hjälpa dessa barn. Det skriver ett 30-tal personer inom barn- och ungdomspsykiatrin i ett öppet brev till regeringen där dom kräver stora förändringar. Det rör sig om verksamhetschefer eller motsvarande från Ystad i söder till Kiruna i norr.
Ett av kraven är att ärenden som gäller barnfamiljer behandlas med högsta prioritet. Brevskrivarna vill att regeringen vänder "den destruktiva utveckling som nu råder beträffande asylsökande flyktingfamiljer". De ärenden som vi tar emot blir allt allvarligare, med grövre och mer oroväckande symtom, står det i brevet. Som ett exempel nämns Kronobergs län där de asylsökande barnen anmäls sex gånger oftare än förväntat till barn- och ungdomspsykiatrin, och läggs in för sluten vård nästan 30 gånger oftare än svenska barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".