Saddam Hussein vill möta Bush i en tv-debatt

I den första intervjun med en amerikansk journalist på tio år, utmanade igår Iraks ledare Saddam Hussein, president George Bush till en debatt. Saddam Hussein förnekade också att Irak har otillåtna missiler.
Jag är inte ute efter någon duell, sa Saddam Hussein, utan en direktsänd tv-debatt där George Bush får tillfälle att förklara för världen varför han vill ha krig, medan vi får förklara varför vi vill leva i fred, sa den irakiske diktatorn till tv-kanalen CBS nyhetsankare Dan Rather. Saddam Hussein såg ut precis som han gör på de arkiv bilder som ständigt rullar som bakgrundstapet på tv-skärmarna när Irakkriget diskuteras och i Vita Huset kände man igen sin fiende. George Bushs talesman avfärdade kategoriskt förslaget om en debatt som oseriöst. Trots flera irakiska undanmanövrer det senaste dygnet när man plötsligt hittat nya dokument, så kunde Washington konstatera att Saddam Hussein ändå fortsätter att trotsa världssamfundet. I tv-intervjun säger Saddam Hussein: vi har inga otillåtna vapen. En konkret fråga som kan komma att bli avgörande den närmaste dagarna är Iraks så kallade Al Samoud-missiler, robotar vars räckvidd anses överskrida den tillåtna gränsen. I fredags krävde Hans Blix, att Irak senast den 1 mars ska börja förstöra dessa missiler. Vi har inga otillåtna missiler, sa Saddam Hussein, varpå Dan Rather upprepade sin fråga: Ni avser alltså inte att förstöra dessa missiler? Vilka missiler? Frågar Saddam Hussein om de robotar som kan komma att avgöra det som händer i FN:s säkerhetsråd de närmaste veckorna. Om Irak inte förstör dem, kan till och med länder som Frankrike och Tyskland tvingas medge att Irak brutit mot FN-resolutionen och att det är dags för de så kallade allvarliga konsekvenserna. Men om Irak å andra sidan följer Hans Blix direktiv och förstör dem, kan det bli mycket svårt för USA och Storbritannien att få med sig en majoritet av säkerhetsrådet när man ska rösta om det nya resolutionsförslaget.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".