Unga skickas till skola i forna hemländer

Varje år skickas ett 70-tal svenska elever med invandrarbakgrund tillbaka till sina forna hemländer för att gå i skolan. Det visar en enkätundersökning som Ekot har gjort bland de 30 mest invandrartäta grundskolorna i landet. Många rektorer säger att det handlar om uppfostringsresor, eftersom barnens föräldrar tycker att den svenska skolan är för slapp.
En av dem som skickades iväg av sin pappa till en skola i hemlandet är 14-årige ”Ahmed” som är kurd från Turkiet: – Jag åt där, jag sov där, en dag kändes som en vecka. Jag tror att han tyckte det skulle vara bäst för min skulle, säger han. ”Ahmed” som egentligen heter något annat skickades iväg till en koranskola när han var 11 år, eftersom hans pappa tyckte att han bråkade mycket och inte skötte sig i skolan här. Ett 70-tal varje år ”Ahmed” är inte ensam. Ekot har gjort en enkät bland de 30 högstadieskolor i landet som har högst andel elever med invandrarbakgrund. Från dessa skolor skickas ett 70-tal elever med utländsk härkomst varje år till skolor i sina forna hemländer. Ibland är det ungdomar som hamnat i kriminalitet och som sänds tillbaka för att uppfostras, som några rektorer uttrycker det, eller så skickas ungdomar tillbaka för att lära sig mer om språket, kulturen och religionen. Det handlar ofta om länder i mellanöstern eller Afrika. ”De tycker svenska skolan är kravlös” Adly Abu Hajar är ordförande i muslimska akademiska rådet i Malmö och han säger att många av de föräldrar som skickar iväg sina barn tycker att den svenska skolan är kravlös. Enligt honom anser de att i skolan i Sverige kan barnen göra allt som de vill. – Vi skickar dem till hemlandet, och där finns det moskéer och islamiska center, familj, och de tänker att det kanske ska vara bättre, säger Adly Abu Hajar. Även om det är lagligt för föräldrar att ta sina barn ur den svenska skolan för att studera utomlands ser vissa skolor problem med detta. Det är svårt att kontrollera hur barnen har det och en del rektorer är oroliga för att barn ibland bara försvinner utan att skolan vet var de tar vägen. Flera avråder föräldrar Flera säger att de avråder föräldrar från att skicka iväg sina barn eftersom det blir så svårt att komma tillbaka, och för de elever som har problem brukar det inte bli bättre efter en tid borta, säger Stefan Eriksson rektor för Bergsjöskolan i Göteborg: – Det är ju så här att om man flyttar på någon person för att det är problem, och de är borta ett halvår eller ett år, och kommer tillbaka till samma miljö, samma kompisar, samma skola, samma familj så kvarstår ofta problemen. För ”Ahmed” gäller det nu att skärpa sig, för hans pappa hotar med att han ska skickas till koranskola igen.
Helena Sjöholm och Katja Magnusson, P1-morgon
Research: Sandra Foresti
Om undersökningen: Vi har valt ut högstadieskolor med 50 eller fler elever i årskurs nio. Urvalet av invandrartäthet bygger på Skolverkets definitioner av andelen elever med invandrarbakgrund. Vi har ställt frågor till rektorer, eller motsvarande på skolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".