Tioåringar söker hjälp för anorexi

Sjukdomen anorexi, eller självsvält, drabbar allt yngre. I Stockholms län finns fyra specialmottagningar för anorektiker och där söker barn i tio-tolvårsåldern hjälp. Det senaste året har de riktigt unga blivit allt fler.
– Vi hade tidigare sällan barn under 14 år, men idag har vi ständigt barn som är tio-elva-tolv år som har allvarlig anorexi. Det gör att det är ofta mer bråttom, man behöver ta sig an de här patienterna snabbare och det klarar vi inte riktigt av idag, säger Anna-Maria af Sandeberg, sektionschef på Stockholms centrum för ätstörningar. Tioåringar med utvecklad anorexi är numera verklighet på Stockholms centrum för ätstörningar, en av dom fyra enheter i Stockholms län som behandlar patienter med ätstörningar. När barn börjar svälta sig själva kan viktminskningen gå skrämmande fort. – Det är ofta normalviktiga barn det handlar som börjar gå ner nåt kilo eller två. Det som händer efter ett tag är att viktnedgången fortsätter och det går väldigt fort. När de kommer in kan de ha gått ner tio kilo eller mer. Enligt landstingets vårdgaranti ska anorexipatienter få vård inom tre månader – men idag är det så många som behöver hjälp att till och med dom yngsta barnen får vänta upp till fem månader på vård. Det kan få allvarliga konsekvenser för en sjuk tioåring att vänta så länge. – Om man kommer i tid kanske man kan bromsa situationen eller viktnedgången, men om man får vänta lång tid kan det ha gått väldigt långt och situationen bli mycket mera akut, säger Anna-Maria Sandberg.
Tove Svenonius
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".