Militärpoliser under Chilediktauren gripna

Efter 29 års tystnad har en chilensk de stol nu inlett en rättegång mot fyra höga militärer och en civil som utpekas som ansvariga för mordet på generalen Carlos Prats. Prats var armechef under Salvador Allendes tid vid makten och mordet på honom blev en symbol för den chilenska militärdiktaturens brutalitet.
Dagarna efter militärkuppen i Chile, i september 1973, surrade ett hoppfullt rykte i Santiago som också spreds till omvärlden. General Prats hade organiserat en armé av arbetare och bönder som var på march mot den chilenska huvudstaden för att driva bort kuppmakarna med Augusto Pinochet i spetsen. Men det var önsketänkande. Carlos Prats ledde ingen motståndsarmé, han hade gått i exil i Argentina och levde i hemlighet i stadsdelen Palermo i Buenos Aires. Men det var först ett år senare, den 30 september 1974, som det blev känt för en större allmänhet. Den dagen utlöstes en bomb i Prats bil som omedelbart dödade både honom och hans hustru. Det var den första, men inte sista gången, som den chilenska säkerhetstjänsten, det ökända DINA, slog till utanför Chiles gränser. Mordet på Prats ledde också till militärjuntans första diplomatiska konflikt med USA. Den som placerat bomben i Prats bil var Michael Townley, en amerikan som arbetade för DINA. Townley, som nu bor i USA med ny identitet, har erkänt och han utpekade också för länge sen de fem nu anklagade för att vara ansvariga för mordet. Men i Chile hände ändå ingenting. Det var först när en argentinsk domare tog tag i fallet för ett par år sen som något började hända. En chilenare bosatt i Buenos Aires dömdes till fängelse och den argentinske domaren krävde att de andra anklagade, inklusive Augusto Pinochet, skulle utvisas till Argentina och ställas inför rätta där. Chiles Högsta domstol sa dock nej med argumentet att det rörde sig om ett brott som måste behandlas av chilenska domstolar. Det är det som nu, 29 år senare, håller på att ske. Carlos Prats två döttrar har uttryckt sin tillfredsställelse men de har samtidigt påpekat att den ytterst ansvarige för brottet saknas på de anklagades bänk. Den de menar är Augusto Pinochet, som ju förklarats senil av Chiles Högsta domstol och därför inte kan ställas inför rätta.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".