Italiensk maffialedare på flykt gripen

Italiensk polis har gripit en av topparna inom maffian Ndrangheta, som verkar i Kalabrien i södra Italien. Pasquale Condello har varit på flykt undan polisen sedan 1980 och är dömd till livstids fängelsestraff för mord.

Gripandena av maffiabossar i Italien har kommit tätt den senaste tiden. Nu var det Pasquale Condello, 57 år gammal och en av topparna, om inte den högste ledaren, för den kalabriska organiserade kriminaliteten, Ndrangheta som greps.

Informationen om hur det gick till är knapphändig. Han ska ha gripits i ett hus, där det fanns vapen, men inte ha gjort något motstånd.

Sysslar med narkotikahandel
Ndranghetan är en av de tre maffiagrupperna i Italien, jämte Cosa Nostra på Sicilien och Kamorran i regionen kring Neapel. Ndranghetan består av ett hundratal familjer med inbördes starka band. Deras främsta verksamhetsgren är narkotikahandel, särskilt kokain från Colombia, men de sysslar också med vapensmuggling och utpressning.

Få har hoppat av, vilket gjort att polisen sägs ha mindre insyn än på Sicilien till exempel.

Stor dag i kampen mot brottslighet
Pasquale Condello har hållit sig undan polisen i över 20 år. Han är dömd för mord. Italiens inrikesminister Guiliano Amato kallar honom Kalabriens Provenzano. Provenzano var bossen inom Cosa Nostra som lyckades hålla sig undan i över 40 år, men som greps i april 2006.

Många maffialedare har gripits sedan dess. Inrikesministern sa att detta var en stor dag i kampen mot den organiserade brottsligheten i Italien.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se