Kuwait firar tolv år sedan ockupationen

Igår, tisdag, var det exakt tolv år sedan som den irakiska armén fördrevs från Kuwait. Som enda arabland bakom USA:s krigsplaner säger sig Kuwait nu vara redo för alla eventualiteter.
På tisdagen inföll Kuwaits nationaldag, en dag som för tolfte året i rad också går under namnet befrielsedagen. Centrala Kuwait city korkades igen av bilar som med Kuwaitiska flaggor hängande från fönstren körde runt staden för att fira att det är tolv år sedan landet befriades från Iraks ockupation. USA firas som befriare Ekots korrespondent i Kuwait city berättar om ett land med stor självsäkerhet och där glädjen är stor över att befriarna – alltså de amerikanska soldater – är tillbaka. Apokalyps nu – och då! Rubriken i en av de ledande tidningarna i Kuwait, ”Apokalyps nu. Och då”, syftar på det faktum att tolv år efter kriget i Persiska viken återigen är USA och Saddam Hussein som står i centrum för intresset. Saddam Hussein ses som den stora fienden och Kuwaits nationella säkerhet är hotad så länge han finns vid makten. Minnen från ockupationen lever kvar och fortfarande sitter många som Kuwaitier som krigsfångar i Irakiska fängelser. Trots långa förhandlingar mellan parterna ser inte det problemet ut att få någon snar lösning. Trupper innebär problem Kuwait är ett av de få länder i regionen där USA fått tillåtelse att stationera trupper. Tusentals amerikanska soldater finns på plats, något som inneburit problem för statsledningen i Kuwait. Samarbetet inom arabförbundet stöter ständigt på friktion, då USA-vänliga Kuwait står som den ena extremen och till exempel Libyen och Syrien som den andra med stark kritik mot USA. Toppmöte flyttas Motsättningarna har inneburit att arabförbundet inte kunnat genomföra ett extra toppmöte om krisen i Irak som föreslagits av Egyptiens president Hosni Mubarak. Istället flyttas organisationens ordinarie möte fram och kommer äga rum i början av mars. I Kuwait är dock oron för vad ett krig kan föra med sig stor. Människorna här uppmanas börja lagra vatten och livsmedel, och myndigheterna har dragit igång en kampanj under divisen ”vi är redo!” för att förbereda befolkningen på vad som kan komma.
Lars Kobbe, Kuwait city
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".