Unga idrottare utnyttjas som barnarbetare

Det är vanligt att unga som idrottar i Sverige måste hjälpa till att dra in pengar till sina klubbar. Traditionellt handlar det om till exempel lottförsäljning, men nu börjar fotbollsföreningar och andra alltmer utföra sådant som liknar vanliga jobb. Enligt facken förekommer det till och med olagligt barnarbete i Sverige.
På hamburgerestaurangen Max i Helsingborg hjälper 14-årige Tobias Hagström från fotbollsföreningen Ödåkra IF till på helgerna ibland. – Jag torkar av bord, tar ut sopor och brickor och sådant, säger han. Hamburgerestaurangens chef Hans Köster i Helsingborg, säger så här om samarbetet med Ödåkra IF: – Vi har köpt reklam av klubben och i det sponsoravtalet ingår att de ska ställa upp med lite hjälp åt oss. Vi har använt klubben till att dela ut reklamblad, säger han. Här på restaurangen ska de blåsa ballonger till exempel. ”Ivriga att hjälpa till” Det är inte meningen att de unga fotbollsspelarna ska göra sådant som de anställda gör. Men de är ju så ivriga på att hjälpa till, säger restaurangchefen. Det spelar dock ingen roll om 13-14-åringarna själva vill fylla på pommes frites och torka bord, enligt arbetsjuristen Kurt Junesjö på LO-TCO:s rättskydd. ”Rent barnarbete” – Detta är rent barnarbete och det finns ILO-konventioner som förbjuder det. Man tror att detta bara gäller för tredje världen, men det gäller lika starkt i Sverige, säger han. Sådant här arbete är förbjudet för barn ska inte utnyttjas i arbete. Kurt Junesjö är också mycket kritisk mot att de som jobbar, det gäller både barn och äldre, inte får betalt. ”Strider mot kollektivavtalet” – Jag skulle gissa att om företaget har ett kollektivatal strider det också mot det. Man får inte sysselsätta personer utan att ge dem avtalsenlig lön, säger han. Den lönen ska gå till arbetstagarna och inte till någon organisation. I Umeå skulle Umeå södras division 1-lag i fotboll inte kunna spela om det inte drog in pengar till resor, materiel och mat på bland annat snöskottning, frösättning, butiksinventeringar och annonsförsäljning. Flera hundratusen kronor Det handlar om flera hundra tusen kronor direkt från de företag som får arbetet utfört till klubbens konto. – Det känns okej, säger fotbollsspelare Kristin Grahn. Det går ju till oss. Svårbedömt skattemässigt Rent skattemässigt är det här svårbedömt. För att föreningar ska slippa betala inkomstskatt måste de få in det mesta av sina pengar från traditionella arrangemang som lotter, korv- och strumpförsäljning, säger Mats Åkesson, expert på skattemyndigheten. – Det finns säkert anledning att fundera över om man inte börjar närma sig en situation där man kan bli beskattad för sina inkomster, säger han.
Ylwa Wallbom, P1 Jobbet, och Pia Sjögren, Ekot, Storuman
Mer om detta i programmet Jobbet i P1 i eftermiddag klockan 15.03
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".