Ny debatt i Österrike om ansvar för nazitiden

I Österrike har på regeringens uppdrag 160 forskare arbetat i sex år med att analysera landets roll under andra världskriget. Vad många hade hoppats skulle bli ett slutstreck om Österrike och nazismen har i stället gett näring till en ny debatt, rapporterar vår korrespondent.
Det är en diger utredning på hela 14 000 sidor som den österrikiska Historikerkommissionen lagt fram. 160 forskare har granskat nazitiden ur 47 olika aspekter. Hela arbetet har ekonomiskt kostat motsvarande 65 miljoner kronor och dessutom många uppriva sår, smärtsamma oförrätter och svårhanterliga känslor. Halvhjärtad gottgörelse Några enkla och ensidiga resultat finns naturligtvis inte i ett så grundligt forskningsarbete men kommissionens ordförande professor Clemens Jabloner kunde ändå konstatera att gottgörelser till krigets offer skett långsamt och halvhjärtat. Kommissionen kritiserar myndigheterna för att aldrig riktigt ha ansträngt sig för att reda ut ägandeförhållanden. Judisk egendom finns fortfarande i felaktiga händer. Romerna utan ursäkt Visserligen har överlevande judar fått både ursäkt och ersättning men till exempel romerna har aldrig ens fått någon ursäkt. Av Österrikes 11 000 romer överlevde 2 000 Förintelsen. Varför gick det då så långsamt med att kompensera lidandet och att återlämna stulen egendom? Historiekerkommissionen anser att en viktig förklaring är att de allierade redan 1943 i Moskva förklarade att Österrike var Hitlers första offer och inte medbrottsling. Österrikes initiativ Offermyten omhuldades och fritog österrikarna länge från ett ansvarstagande. Den mäktiga rapporten kommer att diskuteras lång tid framåt och till österrikarnas heder ska sägas att de själva tagit initiativet till den. En artikelförfattare i Österrikes ledande tidning Die Presse frågar sig idag när det kommer liknande uppriktiga rapporter om japanernas aggressionskrig, om vietnamesernas lidanden, om kurdernas kamp eller utrotningen av nordamerikans indianer?
Kjell Albin Abrahamson, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".