Febril rysk diplomati i Irakfrågan

Just nu pågår febril rysk diplomatisk aktivitet i försöken att hindra en attack mot Irak. På onsdagskvällen kommer Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder till Moskva för att få en fredlig lösning på Irakkrisen tillsammans med den ryske presidenten Putin.
På onsdagen reser också Rysslands utrikesminister Ivanov för att motta sin kinesiska kollega i Peking. Kina innehar också en nyckelposition i och med att Kina liksom Ryssland och Frankrike har vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Försöker stoppa kriget Det här är bara ett i raden av diplomatiska försök från rysk sida i försöken att stoppa kriget. I helgen besökte till exempel den tidigare ryske premiärministern Primakov Bagdad och samtalade med den irakiske diktatorn Saddam Hussein som enligt Primakov lovade att samarbeta fullt ut med FN:s vapeninspektörer. Men frågan är hur långt Ryssland i slutändan tänker kämpa emot den enda kvarvarande militära och ekonomiska stormakten USA i fråga om ett krig i Irak. Ryssland har ekonomiska intressen i Irak Det ryska motståndet är äkta. Ryssland med sina ekonomiska intressen i Irak har mest att förlora på ett regimskifte och en amerikansk framtida dominans i Irak. Dessutom kan ett krig i värsta fall leda till framtida konflikter mellan den islamiska världen och väst. Ryssland har redan retat upp stora delar av den islamiska världen i och med Sovjetkriget i Afghanistan och de ryska krigen i Tjetjenien. Och Ryssland har många muslimskbefolkade stater som grannar och även 20 miljoner muslimer som bor i Ryssland. Men samtidigt är Ryssland numera enormt ekonomiskt och politiskt beroende av USA. Franskt motstånd lägligt för Ryssland Det fransk-tyska motståndet kommer lämpligt för Rysslands del men få bedömare tror att Ryssland kommer att använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd om inte Frankrike och även Kina gör samma sak. Därför håller också ryssarna dörren öppen för att, om inte annat, lägga ned sin röst i FN:s säkerhetsråd och därmed indirekt låta USA agera som de vill. Kanske var det det som avhandlades vid det möte som ägde rum i Washington i går mellan president Putins stabschef och rådgivare Voloshin och den amerikanske presidenten Bush. Ett möte som hemlighölls från rysk sida men som avslöjades av Vita Huset i går. För Rysslands del betyder ett krig och regimskifte i Irak enorma förluster på flera hundra miljarder kronor när det gäller framtida kontrakt som skrivits under med Saddams Husseins regim. Men om nu USA ändå kommer att anfalla och göra som de själva vill så kan det ryska motståndet innebära ännu större förluster om man retar upp USA för mycket.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".