Stark kritik mot nytt asylförslag

Regeringens förslag att begränsa aylsökandes rätt till överklagande får kritik från både oppositionen och de egna samarbetspartierna. Sten Tolgfors som är moderaternas talesman i invandringsfrågor är en av kritikerna.
– Jag blir bekymrad när det låter som om han fullständigt vill stänga dörren till nya ansökningar, säger han. Där ser jag stora problem. Det jag däremot tror att vi behöver resonera om i den kommande utredningen är att ett stort antal nya ansökningar från samma person hamnar före i kön, framför dem som aldrig fått sin sak prövad. Överklaganden ska begränsas Migrationsminister Jan O Karlsson sa på tisdagen att regeringen kraftigt vill minska möjligheten för en asylsökande att få sitt fall omprövat eftersom han anser att det är ett problem att många överklagar om och om igen och att systemet därför missbrukas. Regeringen samarbetar ju med vänsterpartiet och miljöpartiet i många frågor, men utanför samarbetet ligger just flyktingpolitiken. Vänsterpartiets Ulla Hoffman är därför inte oväntat kritisk. – Människor bryts ner i den här processen och blir psykist sjuka, säger hon. De blir inte blir tagna på allvar därför att de inte får berätta om vad som är anledningen till att de har sökt asyl. De blir inte trodda helt enkelt. Det är där man ska angripa probemet. Hur skulle det se ut i ett rättssystem om man sa att ni inte får överklaga om ni anser er felbehandlade. Utlänningsnämnden ska läggas ner I dag behandlas flyktingfrågor i utlänningsnämnden, men den ska läggas ned och ersättas med prövning i vanliga förvaltningsdomstolar, det ville säga länsrätt och kammarrätt. Nedläggningen drar dock ut på tiden och ska utredas igen. Riksdagspartierna är kritiska mot att Jan O Karlsson vill lyfta ut en enstaka fråga från utredningen. Folkpartiets Erik Ullenhag anser att det inte går att bara ändra överklaganderätten: – Dagens flyktingplotik fungerar dåligt och har så brister i sin hanteringen, säger han. Då behövs dessa nya ansökningar som en säkerhetsventil för de männiksor som drabbas av ett alltför inhumant system.
Edvard Unsgaard och Thomas Reckmann
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".