Problem för SJ gynnar bussbranschen

SJ tvingas ställa in ett stort antal avgångar med X2000 för att hinna i fatt med underhållet, och kommer samtidigt dra ner på antalet lågprisbiljetter. Samtidigt upplever bussbranschen en blomstrande tid, trafiken över landet har ökat kraftigt de senaste åren.
– Det kvittar när vi kör, det är alltid mycket folk, säger Lars Svensson, bussförare på linjen mellan Jönköping och Göteborg. Priset lockar naturligtvis, vi är ganska billiga jämfört med tåget. Täta turer Bussar avgår minst varannan timme på den stora linjen mellan Stockholm och Göteborg, med upp till sex extraturer på storhelger. Så stort är trycket. Solveig Åkesson, resenär med 10.40-bussen från Stockholm till Göteborg, brukar åka med bussen. Hon tycker det är det bästa alternativet då man slipper förboka biljett och eftersom det kostar mindre. Lågt pris bra lockbete Swebus Express är ett av de största långfärdsbussföretagen i Sverige med över 20 linjer och 2,6 miljoner resenärer förra året. Stefan Carlén, vd på Swebus Express, är nöjd och tror att priset och enkelheten med platsgaranti utan förbokning är de största orsakerna till trafikökningen. – Från att ha varit en reglerad marknad till att bli en avreglerad så har utvecklingen varit väldigt positiv. De senaste tre åren har antalet resande ökat med 25 procent.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".