Castros beslut en historisk milstolpe

I ett brev i dagstidningen Granma idag förklarar Kubas ledare Fidel Castro att han inte tänker ställa upp som president ännu en period. Den nye presidenten kommer att utses av parlamentet nu på söndag.

– Vi måste bygga ett parti av stål, som kan stå emot alla hot.

Det var ett budskap Fidel Castro gång på gång återkom till under sina nära 50 år som Kubas mäktigaste man.

Lite uppseendeväckande är det att han i sitt brev idag inte nämner sin roll som det kubanska kommunistpartiets ordförande.

Innebär det att han tänker lämna sina poster som president och militär överbefälhavare, men sitta kvar som partiledare? Detta är inte omöjligt.

Innebörden i Fidel Castros brev är att han lämnar alla offentliga funktioner, men inte nödvändigtvis sådana av mer intern karaktär.

Men oavsett hur det blir med det, så markerar Fidel Castros beslut ändå en slags milstolpe i den kubanska revolutionens historia. Inte för att det kommer att leda till några omedelbara förändringar.

De tre namn som oftast nämnts som möjliga efterträdare; hans bror Raul som ju varit ställföreträdande president alltsedan Fidel blev sjuk för ett och ett halvt år sen, vicepresidenten Carlos Lage och utrikesministern Felipe Perez Roque. De är alla trogna elever till Fidel Castro, och disciplinerade medlemmar i kommunistpartiet.

Men det faktum att parlamentet för första gången sen det bildades har att välja president, utan att Fidel Castro är med som kandidat, innebär ändå att nya möjligheter öppnas, åtminstone symboliskt.

Men samtidigt så har både Fidel och Raul Castro, liksom också andra ledare det senaste året ofta talat om behovet av genomgripande reformer.

Under de kritikmöten som under hela hösten genomförts på arbetsplatser och i basorganisationer på Kuba, så har förändring varit det oftast förekommande kravet.

Och det är det kubanerna väntar på nu; förändringar. En ny president är kanske ett första steg. Men frågan är om det är tillräckligt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se