Hårdare krav på Volvo

Det kommer allt fler tecken på att tonen skärpts mellan Volvo personvagnar och den amerikanske ägaren Ford. Enligt fordonsanalytikern Matts Carlsson, är den här fnurran på tråden ett tecken på hårda tider för branschen.
Ford är inte nöjd med Volvos vinst och kräver högre avkastning samtidigt som man vill integrera den svenska biltillverkaren mer i den amerikanska verksamheten. Matts Carlsson, fordonsanalytiker på Göteborgsföretaget GMI, har följt Volvo i många år. Carlssona menar att den fnurra på tråden mellan Volvo och Ford, som många vittnat om, beror på att integrationen mellan de båda bolagen inte gått så bra. Samordningsvinsterna har helt enkelt inte varit så stora som man hoppats på. Trots att Volvo personvagnar går väldigt bra, man räknar med att bolaget de senaste åren gjort vinster i storleksordningen sex till sju miljarder kronor per år, så ökar Fords vinstkrav på Volvo. Eller som branschtidningen Automotive News uttrycker det: "pressen från Ford börjar irritera Volvo". På metallfacket på Volvos huvudkontor i Göteborg, beskriver man slitningarna som normala inom ett företag när vinstkravet ökar. Men fordonsanalytiker Matts Carlsson tror att det kommer att bli förändringar inom koncernen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".