Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fnurra på tråden mellan Volvo och Ford

För första gången kommer det nu tecken på att allt inte löper så smidigt som det har verkat i samarbetet mellan Volvo och Ford. Det är den vanligtvis välunderrättade branschtidningen Automotive News som skriver om problemen.
"The pressure from Ford has begun to irritate Volvo" Pressen från Ford börjar irritera Volvo - skriver Automotive News som anses ha goda kontakter i bilindustrin. Flera anonyma, men välplacerade källor, i båda bolagen säger att allt inte fungerar som det ska mellan Volvo Personvagnars ledning och ägaren Ford. Oenigheten sägs bottna i olika syn på hur mycket Volvo ska bidra med till Fords skrala kassa. Personer i ledningen för Ford vid huvudkontoret i USA kräver att Volvo, och hela lyxmodellgruppen Premium Automotive Group, ska bidra med mer till Fords försök att vända förlusterna. I gruppen ingår förutom Volvo, även Jaguar, Land Rover och Aston Martin. Fords direktörer uppges vara missnöjda med gruppens bidrag till Fords vinst, och kravet ställs nu att gruppen ska bidra med 30 procent av vinsten om några år. För att uppnå detta så vill Fords direktörer att Volvo blir mer integrerat i Ford, men kravet sägs ha avvisats av Volvo. En av de anonyma Fordcheferna säger att Volvo har en för stor byråkrati, Volvo tjänar visserligen pengar - men inte tillräckligt mycket. En Volvochef citeras med att hävda att Fords gigantiska byråkrati i Dearborn stressar Volvos organisation i Göteborg att leverera information. "Vi har helt enkelt inte tillräckligt många anställda för att kunna förse Dearborn med det dom vill ha", säger Volvochefen. "De kanske vet hur man driver Ford, men inte hur man driver Volvo, är ett av de anonyma citaten. För första gången hörs det alltså visserligen anonyma, men ändå andra tongångar, än de vanliga när det gäller samarbetet mellan Ford och Volvo Personvagnar. Volvo PV:s presschef i Sverige, Christer Gustavsson, säger till Ekot att det är svårt att kommentera anonyma källor, men att han inte känner igen påståendena och tongångarna som beskrivs i artikeln.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".