Umätningar i bolånekrisens spår i USA

Det kommer ta flera år innan den amerikanska bolånekrisen är över. Det säger den nationella amerikanska konsumentorganisationen NHS som arbetar med att hjälpa folk som på grund av krisen riskerar att förlora sina hus.

Till NHS kontor i New York ringer panikslagna människor varje dag, när de fått besked om utmätning.

Muhammed Ibrahim är handläggare på konsumentorganisationen NHS i New Yorkstadsdelen Staten Island. Han säger att bristen på kunskap är ett stort problem i sammanhanget, folk blir desperata och tror att de måste vara ute ur sina hus dagen efter de har fått brev om utmätning.

Staten Island är nu den stadsdel i New York som har högst andel utmätningar av hus som en konsekvens av bolånekrisen.

Fembarnsförsörjaren Bay Turay, som köpte sitt hus här för drygt två år sedan, är en av de som drabbats och som tvingats ta den branta trappan upp till NHS lokaler för att få hjälp.

– Jag hoppas att få hjälp med att sätta om mitt plötsligt så kraftigt fördyrade lån, för vi har ingen annanstans att ta vägen med våra barn, säger Bay Turay.

Lånekontraktet som han och hans fru skrev på när det köpte huset var konstruerat som för så många andra drabbade. En låg lockränta under två år, men sedan en rejäl höjning som gjorde att deras månadsbetalning ökade från 2 700 dollar till drygt 3 700 i september i år.

– Det gick så fort, vi fick knappt tid att läsa igenom lånekontraktet, säger Bay Toury och beskriver det som tjockt som ett ton papper.

Utmätningarna fortsätter vara ett gissel för många runt om i USA och under våren i år väntas en ny våg komma och med det faller huspriserna och läget i den samlade ekonomin riskerar att förvärras.

Och trots nya åtgärder från Washington så tror Clarie Dumas, chef för NHS på Staten Island, att det kommer ta minst fem år innan det värsta är över.

– Problemet är att nya vågor av människor med fördyrade lån kommer in hela tiden, så fort vi klarat av en våg så kommer det en ny, säger Claire Dumas.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se