Chaufför skadad efter rån på fiskbil

På natten till tisdagen blev en svensk långtradarchaufför i 30-årsåldern överfallen på en parkeringsplats mellan Rom och Florens i Italien.
Rånarna slog chauffören med ett basebollträ. Han bands, drogades ned och slängdes i ett dike så att rånarna kunde köra iväg med långtradaren. Svensken vårdas nu på sjukhus i Italien. Körde torkad torsk Den 30-årige chauffören körde norsk så kallad torrfisk, som är torkad torsk. Den är en delikatess i Italien och lätt att omsätta. Transporten var värd motsvarande drygt två miljoner svenska kronor. Med hjälp av ett satelitspårarsystem så kunde italiensk polis följa efter transporten och gripa rånarna. Den svenske chauffören ligger nu med huvudskador på ett sjukhus i Italien. Stora problem med överfall Norska fiskexportörer har stora problem med rånen, varje år rånas och misshandlas flera chaufförer som kör norsk fisk. Norska försäkringsbolag har nu bestämt sig för att sluta att försäkra transporterna. Samtidigt har norska regeringen och fackförbund här gjort flera påtryckningar på italienska myndigheter för att säkerheten ska skärpas. Organiserade transportrån Och det är inte bara norska fisklaster som utsätts. Totalt rånas cirka 8 000 transporter om året i Italien. Det är en organiserad kriminalitet. Förhoppningen bland de norska fiskexportörerna nu är att särskilda rastplaster byggs i Italien med beväpnade vakter som kan hålla rånarna borta.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".