USA bekräftar listor på 2 000 ledande irakier

USA har upprättat listor över ledande irakier och vad som ska hända med dem efter att Saddam Hussein har störtats. Drygt 2 000 personer finns på listorna och vissa av dessa har bombarderats med e-post från USA där de uppmanas vända sig emot sin president.
I den mest omfattande kartläggningen någonsin av regeringstjänstemän och militärer i ett fiendeland, har Pentagon tillsammans med CIA och justitiedepartement delat in Iraks ledarskikt i tre kategorier: De obotligt Saddamtrogna, de som kanske kan tänkas samarbeta med USA och de som i hemlighet är emot Saddam Hussein. Ingen benådning I den första gruppen ingår generaler, ministrar, släktingar och rådgivare, som internt fått namn som för tanken till Ali Baba och de 40 rövarna: The Filthy Forty och The Dirty Dozen talas det om, personer som inte har någon chans att benådas, utan kommer att ställas inför en krigsförbrytartribunal efter kriget. I den andra gruppen finns de vacklande, de vars agerande ännu är oklart och i den tredje de redan regimkritiska, vars vilja att samarbeta kan bli avgörande för kriget och upprensningen. Bombarderats med e-post Dessa grupper är målet för USA:s psykologiska krigföring. De har tidigare bombarderats av e-post där de uppmanas hoppa av och vända sig mot Saddam Hussein. De har också fått samtal till sina privata mobiltelefoner med samma budskap. Uppgifterna om USA:s Iraklistor har tidigare läckt ut i pressen, men det är först nu amerikanska regeringstjänstemän bekräftar att de existerar. Varning från Saddam Det beror enligt uppgift på att Saddam Hussein själv börjat varna sina ledare att de redan står på listan över krigsförbrytare, att USA bara försöker lura dem och att de inte har en chans att klara sig även om de byter sida. Inom den irakiska exil-oppositionen, som just nu samlas i kurdiska norra delen av Irak, växer oron över att USA verkar vara villigt att samarbeta med så stora grupper av Iraks nuvarande ledarskikt, vilket enligt oppositionsledare som Ahmed Chalabi, vore en katastrof för demokratiseringen av Irak.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".