Vårdgaranti värdelös för anorektiker

Tillströmningen av mycket unga patienter till ätstörningsvården i Stockholms län gör att väntetiderna växer. Nya patienter får redan vid sin första kontakt med Stockholms centrum för ätstörningar veta att de inte kommer att få vård inom de tre månader som vårdgarantin utlovar.
Jenni är 20 år och sökte hjälp för sin anorexi under sommaren i fjol. – Hon lider av ätstörningar och det är klassat som anorektiskt. Hon har det tillägget att hon äter mycket och tyvärr kräks. Då blir det ju dubbelt farligt. Det här upptäckte vi för ungefär ett år sedan och hon har nog lidit av det sedan 13-årsåldern, berättar Jennis mamma Annette. I juni förra året sökte familjen hjälp för Jennis ätstörningar. I september fick hon komma för ett första samtal med en läkare hos Stockholms centrum för ätstörningar. Fick ingen plats trots remiss Hon fick en remiss för att läggas in för vård på Löwenströmska sjukhuset. Men där var det fullt. Ytterligare en gång har Jenni sedan remitterats till vård, utan att få plats. Dagvård anses hon vara för sjuk för att klara av. Idag är hon sjukskriven. – Hon mår inte bra och det är väldigt jobbigt att se. Jag slåss åt alla håll för att få hjälp och det känns väldigt tungt, det sliter på hela familjen, säger Annette. Garanti utan värde Vårdgarantin i Stockholms läns landsting innebär att man ska garanteras vård inom tre månader. Men idag kan inte ens tioåringar med utvecklade ätstörningar få vård inom den tiden. De äldre får vänta ännu längre. Annette har ändå försökt hitta lösningar för sin dotter: – Vi har begärt att hon ska remitteras ut i landet för att få hjälp. Men då säger de att det gör man inte då den vården finns i Stockholms läns landsting. Då undrar jag var? För mig finns den inte, säger, säger Annette, vars dotter väntat på vård för sina ätstörningar i åtta månader.
Tove Svenonius, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".