Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”SJ måste ta större ansvar för förseningarna”

Publicerat onsdag 26 februari 2003 kl 16.42
SJ:s ersättning till resenärer som drabbas av förseningar och inställda tåg är för dålig, anser Konsumentverket som nu kräver att SJ bättre ska kompensera resenärer som drabbas ekonomiskt av tågproblemen. Annars tänker verket ta ärendet till Marknadsdomstolen.
Tove Källberg, som är ansvarig handläggare på Konsumentverket, säger att verket kräver att det ska finnas möjlighet att få ersättning av kostnader som man drabbas av på grund av en försening. – Det kan vara en konsertbiljett som man har köpt eller något liknande, säger hon. Det ska också vara möjligt att få tillbaka delar av eller hela biljettpriset om resan blir sämre än vad man har förväntat sig. Konsumentverket har jämfört SJ:s ersättningsregler med den mer allmänna konsumenttjänstlagen och funnit att SJ är för dåligt på att ge ersättning till sina resenärer. Konsumentverket kräver därför att resenärer ska kunna få pengarna tillbaka om tågresan inte fungerat som utlovat. SJ:s kunder måste också ha rätt till kompensation för exempelvis missade tandläkarbesök eller konserter, som orsakats av förseningar i tågtrafiken, enligt verket. – Det är ett orimligt krav, anser Magnus Persson, chef på avdelningen för samhällskontakter på SJ. Det finns väldiga svårigheter att dra gränser. Om du till exempel skulle missa ett besök hos en aktiemäklare och därmed ditt livs affär, kommer vi i en sådan diskussion och vi menar att det är resan och inget annat som vi kan ta ansvar för. Men ska ni inte ansvara för om resan inte fungerar? – Nej, vi kan inte ta ansvar för vad resenären gör efter resan, säger Mats Persson. I dag jobbar SJ främst med att hitta alternativa färdsätt till resenärer som drabbats av kraftigt försenade eller inställda tåg och inte med ekonomiska kompensationer. I fjol kostade ersättningstrafiken med bland annat bussar SJ 55 miljoner kronor, men vad Konsumentverkets krav skulle innebära i ökade kostnader kan man idag inte svara på. Sedan en tid tillbaka pågår förhandlingar mellan SJ och Konsumentverket. Men går SJ inte med på kraven, hotar Konsumentverket med att gå till Marknadsdomstolen. – Men vi hoppas att vi inte ska behöva göra det, säger Tove Källberg. Men ni utesluter inte möjligheten? – Nej, det kan vi inte göra.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".