Kongo populärare än Kosovo för FN-tjänst

Över 1 000 personer har ansökt om att få tjänstgöra i den svenska FN-styrka som i sommar ska skickas till Kongo. Samtidigt går det så trögt att få personal till Kosovo att man fått förlänga anmälningstiden.
Maria Asander, som är personalhandläggare i försvarets utlandsstyrka, säger att ansökningstiden nu har förlängts till den 23 mars. – Vi har inte fått tillräckligt många ansökningar, och bedömer att vi behöver några hundra ansökningar till, säger hon. Varför är det så mycket mer populärt att åka till Kongo än Kosovo? – Jag tror att beror på att många har varit på Balkan tidigare, både i Kosovo och Bosnien, och är lite trötta på det och vill se någonting nytt helt enkelt. Kongo är ju verkligen något helt annorlunda. En viss exotisk faktor spelar in, säger Maria Asander. Bara 90 platser i Kongostyrkan Medan det alltså går trögt att få svenska miliärer och civilanställda till FN-tjänst i Kosovo är intresset att åka till Kongo rekordstort. Försvaret har fått in 1 365 ansökningar till Kongostsyrkan, som bland annat ska bemanna en flygplats. Konkurrensen är dessutom stenhård eftersom det bara är 90 platser i den styrkan som ska besättas. Men hon tror inte att man i slutändan kommer stå utan folk till Kosovo. – Jag tror att vi kommer att få ihop styrkan dit, men det kommer att behövas lite med arbete. Sedan är det väl så att alla som inte kommer med till Kongo kanske ändrar sig och blir intresserade av att åka till Kosovo.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".